Дистанционна поддръжка на компютърни и сървърни системи
Погрижете се за Вашето спокойствие!
промо

Дистанционна компютърна поддръжка е услуга, която позволява бърза диагностика и решаване на основни проблеми от разстояние по операционната система, софтуерни продукти, премахване на програми или софтуер с нежелано действие. Инсталация и настройка на периферни устройства: принтер, скенер и други. Премахване на временни и ненужни файлове и регистри. Инсталация и преинсталация на софтуерни продукти, електронни подписи и други. Дистанционният достъп до Вашия компютър се осъществява с помощта на програма за отдалечен достъп тип клиент – сървър. Тази програма за отдалечен достъп позволява на наш специалист да работи по Вашата компютърна система от разстояние, да извърши пълна софтуерна диагностика и да отстрани различни софтуерни проблеми.

Проблемите, които можем да отстраним дистанционно са: 
Инсталация на електронна поща: клиент - сървър; сървър - клиент
Инсталация и преинсталация на софтуерни продукти (без преинсталация на операционна система)
Инсталация на банкови и други сертификати
Настройки върху вече качени софтуерни продукти
Настройки на операционната система
Инсталация и настройка на периферни устройства: принтер, скенер и други
Премахване на вируси и програми с нежелано действие
Премахване на временни и ненужни файлове и регистри

Подходящ абонаментен план за компютърна и сървърна поддръжка е iTech REMOTE или iTech SERVER REMOTE.Тези планове за компютърна или сървърна поддръжка са подходящи за фирми, организации или лица, които желаят да получат отдалечено администриране единствено и само с дистанционно отстраняване на проблеми с помощта на програми за отдалечен достъп като Team Viewer, AMMYY, Any Desk, Supremo, Mikogo или друг подобен софтуер за отдалечен достъп. SGB iTech осигурява отдалечен достъп до Вашето работно място като минимизира рисковете, свързани с това. Този план се характеризира с това, че клиентът трябва да разполага с изправен, работещ хардуер и интернет връзка. Ако не са на лице тези две изисквания, трябва да се провери на място или устройството да се даде за ремонт в наш, партньорски или друг компютърен сервиз. Едно от най-големите предимства за този вид поддръжка е бързата реакция от наша страна и достъпната цена на услугата, която не е свързана с транспорт и чакане от страна на клента. Това, което трябва да се направи се състои от няколко стъпки, които любезно ще бъдат обяснени от наш служител по телефона или друг канал за комуникация. По този начин Вие давате разрешение или забрана за съдействие за отдалечен достъп. 

Моля преди заявката дистанционна компютърна поддръжка и диагностика задължително да се запознайте с общите условия за използване на услугата, както и Политика за поверителност на „СЕРЕНИТИ ГРУП БЪЛГАРИЯ“ ЕООД.

SGB iTech е Вашият надежден партньор по пътя към успеха!

Ще се радваме да отговорим на всичките Ви въпроси!

Ако желаете да научите повече ни пишете ни на office@SGB-iTech.com или се обадете на телефон: +359882500015

Scroll to Top
Благодарим Ви за изпратеното запитване!

В най-кратки срокове ще се свържем с Вас!

За да проверите статуса на Вашето запитване отговорете на полученото съобщение или ни потърсете на телефон: +359 882 500 015.

Поздрави от Екипа на „СЕРЕНИТИ ГРУП БЪЛГАРИЯ“ ЕООД!

Уеб Дизайн: SGB iTech

С уважение,
SGB iTech / Serenity Group Bulgaria ltd.
Мобилен телефон: 
+359 882 500 015
E-mail: 
[email protected]
Website:
www.SGB-iTech.com
 
SGB iTech е Вашият надежден партньор по пътя към успеха!
Ще се радваме да отговорим на всичките Ви въпроси!